Surf videnskab

Surf videnskab

Surfvidenskab, hvordan opstår bølger

Surfvidenskab

Her vores andet blogindlæg omkring surfing. Fik du ikke læst vores første omkring surf kulturens historie, så kan du læse det her.

Vind

Bølger er født af vinden, da store storme “rører rundt” i vandet langt ude til søs. Vinden selv er et resultat af, at solen opvarmer ækvator med mere koncentration end ved polerne. Det får den omgivende luft til at varme op. Da den varme luft bliver lettere, stiger den og bevæger sig mod polerne som højttryk, mens lommen under den er fyldt med koldere, tættere luft, kaldet lavtryk. Fordi jorden roterer, bevæger den opvarmede luft sig i cirkulære mønstre. Når varm luft kolliderer og glider over en kold luftmasse, styrkes lavtrykket, hvilket resulterer i hurtigere vind, altså her opstår en storm.

Surfvidenskab, hvordan opstår bølger

Om vinteren øges temperatur forholdet mellem ækvator og polerne, og kontrasten mellem de kolliderende luftmasser har større effekt. Dette sænker barometertrykket, som skaber ustabilitet og mere røre i havet, og vinterstorme opstår. Det er godt for surfere for det giver bølger mange km derfra 🙂

Hvordan opstår bølger

 

Det samme sker i mindre målestok hver dag, da jorden opvarmes hurtigere end vand. Jordens varme luft stiger til vejrs og bringer den køligere luft fra havet ind over land, som pålandsvind. Om natten er processen omvendt, jorden køler hurtigere end havet og sender kold luft ud over havet i form af en fralandsvind.

”Swell”

Bølger er født af vinden, der forstyrrer vandoverfladen og skaber bølger. En ujævn overflade gør det lettere for vinden at tage yderligere fat i bølgerne og man ser de vokser eksponentielt. Det er en dominoeffekt, der vil øge bølgens højde så vidt tyngdekraften tillader det, og så længe vinden bliver ved at blæse. Storme, der bevæger sig over længere tid og afstand vil producere større bølger. Den dannede bølgeenergi vil herfra overtage og være energi nok i sig selv, til at sprede bølger på havet. Ligesom ringene der spreder sig på vandoverfladen, hvis du kaster en sten i vandet. Swell er det, vi kalder denne sammensætning af bølger. Jo længere afstand et swell rejser, desto mere energi spredes ud, hvilket gør at det samme swell rammer en bredere del af kystlinjen med forholdsvis mindre bølger. I løbet af deres rejse vil bølger af samme bølgelængde gruppere sammen pga. den samme hastighed. Derfor er det ”sets” med bølger af samme størrelse der ankommer til kysten.

Surfvidenskab, hvordan opstår bølger

Groundswells er født langt ude på havet og de bevæger sig som det lavtryk, der skaber dem, fra vest mod øst og kan rejse lange afstande og stadig ankomme til kysten med stor kraft. De er de mest konsekvente af ocean swells.

Det var den videnskabelige forklaring omkring hvorfor bølger opstår 🙂 Håber det giver mening når du næste gang spejder efter en bølge ude på havet.

Om forfatter

client-photo-1
DBP

Kommentarer

Skriv et svar

Kontakt
close slider

Kontakt

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.