Surf videnskab – The Rip

Surf videnskab – The Rip

Hvad er “The Rip”, og hvorfor skal du som surfer, være opmærksom på dette? Lær det at kende, og gør det til din bedste ven på surfbrættet.
Men inden du læser videre, kan det være en fordel, at gøre sig klog på hvordan havet opfører sig, og skaber bølger ved at læse om tidevand.

“The Rip”

Bølgerne bevæger sig over havet. Det, der får bølgen til at ”knække” eller ”breake” er, når bølgen møder modstand, som for eksempel en sandbanke. Bølgen skubbes herefter op på stranden. Når der ikke er mere kraft i bølgen, suges vandet ud igen. Vandet er nu fanget i det der bliver kaldt ”the gutter”, og vandet bevæger sig langs stranden til venstre og højre. Dette er kendt som en side shore strøm.  ”The Rip” er en kanal, der trækker vand tilbage i havet. Alle strande har et ‘rip’. Det er naturens måde at cirkulere vandet langs stranden. På en strand vil et rip flytte sig fra dag til dag, da sandbunden konstant bevæger sig.The Rip

Kæmp aldrig imod strømmen!

Hvis man ikke er klar over farerne ved et rip, kan man komme i store problemer. Svømmere bliver ofte taget med af strømmen, og trukket ud til havs. Her kommer man hurtigt ud, hvor man ikke kan bunde. Enhvers første reaktion er, at begynde at svømme ind mod stranden. Dette er dog den forkerte ting at gøre, da strømmen ofte er så stærk, at du ikke kan svømme imod den. Den sikreste vej ud af et rip er, at svømme parallelt med stranden, indtil man til sidst er ude af den stærke rip. De fleste rips er 10 til 20 meter brede, og kan være 50 til 100 meter lange. Kæmp aldrig imod strømmen! Svøm over hvor bølgerne breaker – her er du med sikkerhed ude af ripet, og du kan uden problemer svømme ind mod land.

Hvordan spotter man ripet?

Og hvordan kan man så se hvor ripet er? En tommelfingerregel er, at se efter hvor bølgerne konsekvent breaker hver gang. Dernæst, se til hver side for bølgerne, hvor de ikke breaker, og her finder du strandens rip. Når man tager sine forholdsregler, så er ripet en surfers bedste ven. Der er mange kræfter at spare, da du ikke behøver at kæmpe med at bølgernes break samt strømmen.
Det er et transportbånd – The Rip er det nærmeste kommer du på en skilift i havet. 

Om forfatter

client-photo-1
DBP

Kommentarer

Skriv et svar

Kontakt
close slider

Kontakt

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.